Za objatie: 50 rokov úcty

- Už sme chorí. Všetci. – skonštatovala suseda. Po týždni chodenia do škôlky jej trojročný chlapček ochorel. Ona tiež. Nastúpila v tom istom týždni po materskej dovolenke do nového zamestnania.  O chvíľu som začula inú maminu, ako hovorí, že jej dcérka veľmi v škole plače.

Večer, sediac v kuchyni pri synovej večeri, som myslela na to, aké by bolo super, keby pani učiteľky dokázali smútiace a vystresované deti  jednoducho vyobjímať. Len chápavo objať. A v tom objatí by mohli byť tak dlho, ako by bolo potrebné.  Už počujem hlasy, že to nie je možné. A čo ostatné deti? Treba sa im venovať!

Za objatie: 50 rokov úcty

Zaspomínala som si tiež na to, ako som na svojej materskej  pri prechádzkach viackrát utešovala deti plačúce pri plotoch rôznych  škôlok. Učiteľky sa neďaleko ľahostajne rozprávali a  deťom tiekli slzy ako hrachy. Až ma srdce bolelo.

Je niečo dôležitejšie ako pokoj v dieťati? Som presvedčená o tom, že do objatia sa dajú  zapojiť aj ostatné deti. V škole, aj v škôlke. Ideálna situácia na posilnenie empatie a  skupinovej súdržnosti.  Na porozumenie, že máme právo na svoje prežívanie. Že sa zaň nemusia deti hanbiť   …

Moja stará mama má 90 rokov. Celý život bola riaditeľkou a učiteľkou v materskej škole. Keď príde na návštevu do dedinky pod Tatrami,  aj po 50 rokoch od jej odchodu  ľudia vychádzajú von z obydlí, aby ju pozvali k sebe. Objímajú ju. Pretože im venovala svoje objatia, keď boli malí a v škôlke sa strácali vo svojich  pocitoch.

Mária Nahálková

ZA OBJATIE: 50 ROKOV ÚCTY.

Ďakujem všetkým učiteľkám, ktoré nezabudli, ako sa cítia deti a tiež nezabudli na to, že majú na svoje pocity právo a potrebujú s nimi občas pomôcť.

Venujem mojej starej mame .... stále je krásna ... a múdra ... ako na fotografii, keď mala 20 rokov 

 
.
ŽENA RODU 


Ďakujem za všetky tvoje dary, stará mama ...

Na fotografii: Mária Nahálková, moja stará mama

.

(c): Uvedený text je možné šíriť v neskrátenej podobe len s uvedením plného mena autora a odkazu na stránku na nekomerčné účely. 

Pridať komentár

Prehľad komentárov

  • Za objatie: 50 rokov úcty

    12.9.2020 8:10:13 | Tinka

    Je to prvý môj BLOG ktorý som čítala- a je krásny - dotkol sa môjho srdca- pohladil ho i dušu... Krátky , ale úplne ma "vytrhol" z reality a moje vedomie "preletelo detstvo - moje- mojich detí...detí...a starých mám.. . a "zranených detí" v každom z nás....Tvoja stará mama je na fotke prekrásna :) až srdce jasá- máš Ľubi prekrásne korene...:)

    Odpovedať

inPage - webové stránky, doménawebhosting ľahko.